Diş Beyazlatma beautemaster 6 Nisan 2022

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma, çeşitli nedenlerden dolayı dişlerin yapısında oluşan renklenmelerin giderilerek dişlerin önceki tonuna göre ağartılması yani beyazlatılması işlemidir. Dişlerin doğal renginin zaman içerisinde koyulaşma yaşanması, sık görülen ve olağan bir durumdur. Diş taşı temizliği ve polisaj işlemleriyle giderilemeyen renk değişimlerinde kullanılan yöntem diş beyazlatmadır. Diş beyazlatma işlemi sonucunda, dişlerin ilk durumlarına göre sekiz-on tona kadar daha beyaz bir renge kavuşması mümkün olabilmektedir.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

° Ev tipi diş beyazlatma

° Ofis tipi (lazerle yapılan) diş beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma)

° Tek diş beyazlatma (Kanal tedavili dişleri içten beyazlatma)

° Kombine diş beyazlatma (Ev + Ofis tipi beyazlatma)

° Zoom beyazlatma (Klinik ortamda beyazlatma) sıralayabiliriz.

Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ağız içinden alınan ölçülere uygun, kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içerisine belirli miktarlarda beyazlatma jeli adı verilen özel solüsyon uygulanır. Plak gün içinde en az 4-6 saat kalacak şekilde, ortalama olarak 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca 8-10 gün kullanılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, plağın içerisine koyulan jelin miktarıdır. Jelin fazla miktarda koyulması diş etlerine zarar verebilir. Bundan dolayı jel ekibimizin önerdiği ve gösterdiği miktarda koyulmalıdır. Beyazlatma plaklarını, plaklar kullanıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabun ile yıkanarak güzelce temizlenmesi gerekir. Yıkandıktan sonra ise verilen plak kutusunda muhafaza edilmelidir.

Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi yani diğer adıyla lazerle diş beyazlatma yöntemi kliniğimiz içerisinde uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun olan bir yöntemdir çünkü uygulama süresi diğer yöntemlere göre çok daha kısadır. Hekimimiz tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilerek uygulanan bir işlem olup ortalama olarak 1 saat sürmektedir.

Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) yöntemi, kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanan yöntem tipidir. İlk olarak dişteki dolgu sökülür ardından açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ardından diş geçici dolgu ile kapatılır. Bu yöntemde istenilen renge ulaşıncaya kadar üç gün aralıklarla beyazlatma seansları tekrarlanır. Eğer kanal dolgusu çok iyi izole edilmişse çoğunlukla bir zararı bulunmamaktadır.

Kombine tipi beyazlatma yöntemi hem ofis tipi beyazlatmanın hem de ev tipi beyazlatmanın birlikte  uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. İlk olarak klinikte dişlerin üzerine beyazlatma jeli sürülerek UV ışını ya da lazer yardımıyla bu jele aktiflik kazandırılır. Ardından ev tipi beyazlatma yöntemine geçilerek hastanın diş yapısına uygun olarak hazırlanmış olan kişiye özel plakları hastanın gündüz 10-15 gün ya da gece 8-10 gün takması istenir. İki beyazlatma yöntemi arasında 2-3 gün bekleme süresi bulunmaktadır.

Zoom diş beyazlatma yöntemi mine ve dentini hafifleten güç destekli bir beyazlatma yöntemidir. Zoom diş beyazlatma yönteminde tam arklı bir ağartma lambası kullanılarak ışık ile jelin aktifleştirilmesi sağlanır burada kullanılan ışık mavi led olarak isimlendirilen özel bir ışıktır. Bu yöntem oldukça etkili ve 1.5 saat süren hızlı bir yöntemdir. Bu uygulama ilk olarak klinik ortamında başlayan ve akabinde ev ortamında devam eden bir uygulamadır.

Diş beyazlatma yöntemlerinden hangisi seçilmelidir?

Hastaya en uygun yöntemin belirlenmesi için birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekir. Eğer dişlerin rengi beyaza yakınsa ve sadece birkaç ton açılması isteniyorsa lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yöntemi yeterli olacaktır. Diş rengi sigara, kahve, çay gibi nedenlerden dolayı çok koyulaşmış ise en etkili ve verimli diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatma yöntemi olacaktır. En uygun diş beyazlatma yönteminin belirlenmesi için ilk olarak hastalarımızın konsültasyon muayenelerini olmaları ardından beklentileri ve isteklerine göre karar verilmelidir.

Hangi durumlarda diş beyazlatma işlemine başvurulur?

Diş beyazlatma işlemi dişlerin patolojik veya yaşa bağlı renklenmelerin oluştuğu durumlarda bu renklenmelerin giderilmesi için ve hasta tarafından beğenilmeyen diş renginin düzeltilmesi için yapılabilen bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi öncesinde ilgili dişlerin klinik ve radyografik muayenesi yapılması ardından gerekli tedavilerin saptanması gerekir. Diş beyazlatma işleminin yapılabilmesi için 18 yaşının doldurulmuş olması zorunludur.

Kimler diş beyazlatma işlemi yaptıramaz?

Diş beyazlatma işleminin yapılmadığı kişiler; şiddetli diş eti hastalığı olan hastalar, alkol ve sigara bağımlıları, hamileler ve emziren anneler, süt dişleri olanlar, peroksit alerjisi olanlar, yaygın çürük, abrazyon, sensitiv diş ve şekil anomalileri gibi diş patolojine sahip hastalardır.

Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı nedir?

Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı kişiden kişiye göre değişse de beyaz rengin zaman içerisinde kaybolması normal bir durumdur. Kalıcılık süresini hastanın çay, kahve, şarap, kola gibi besinlerin tüketimi, sigara kullanımı etkilemektedir. İlk kez yapılan diş beyazlatma işleminin kalıcılığı 6 ay ila 1 yıl arasında değişirken düzenli olarak yaptırılan diş beyazlatma işlemlerinde kalıcılık süresi uzamaktadır.

Bu kalıcılığın uzaması için diş beyazlatma süresince ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvıların tüketiminden ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Antibiyotik kullanımın süresinde beyazlatma işlemi yapılmamalı ve bu durum hekime bildirilmelidir. Bunların kullanılması durumunda işlemin ters reaksiyon göstermesi ve dişlerin renklenmesi durumu yaşanabilir. Ayrıca dişlerin bakımı için dişlerin birkaç gün sert fırçalanmaması, ekstra yumuşak diş fırçasıyla nazikçe temizlenmesi gerekir. İşlemden sonraki birkaç gün asitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınmak asitli besinlerin dişlere zarar verme yan etkisinden dolayı önemlidir.

Diş beyazlatma işleminin bir zararı var mı?

Diş beyazlatma işlemi dişlerde hafif düzeyde hassasiyete neden olabilmektedir. Bu diş hassasiyeti havaya, çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimine karşı olabilir. Bu durumun normal ve beklenen bir yan etki olduğu bilinmeli ve endişeye kapılmamalıdır. Diş hassasiyetinin genellikle işlemden sonraki ilk 24-48 içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında hekime başvurmak gerekir.

Diş beyazlatma işlemi hızlı, güvenilir ve sonuçları hastanın beklentisine uygun olan bir işlemdir. Estetik kaplamalara kıyasla çok daha ekonomiktir. Bu yönleriyle diş beyazlatma işlemi oldukça avantajlıdır. Ancak herkeste aynı sonucu vermemesi büyük bir dezavantajıdır. Beyazlayan dişlerde çeşitli nedenlerden dolayı yeniden renk değişimi olması, beyazlatma işlemi sürecinde ve sonrasında hassasiyet yaşanması da diğer dezavantajları olarak gösterilebilir.

Diş Beyazlatma
uygulaması ile ilgili
3 soru, 3 cevap;

Beyazlatma işleminde hassasiyete neden olan madde hidrojen peroksittir. Biyolojik diş beyazlatma yönteminde bu madde bulunmadığı için dişlerinde hassasiyet olan kişilerin biyolojik diş beyazlatma yöntemlerini yaptırmasında sakınca yoktur.

Dişlerin beyazlaması için gereken süre kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu süre ortalama olarak 2-3 haftadır. Örneğin antibiyotik kullanımına bağlı oluşan renk değişimlerinin beyazlaması daha zordur bundan dolayı beyazlama süresi için normalden daha fazla zaman gerekir.

Diş beyazlatma işlemi diş hekimi kontrolünde, uygun konsantrasyon ve sürede yapıldığı sürece hiçbir zararı yoktur, güvenilirdir. Fakat diş hekimi kontrolünde uygulanmayan, uygun konsantrasyon ve sürede yapılmayan uygulamaların diş dokusuna zarar verme riski vardır. Çürük ve mine dokusu zayıf dişlere de bu işlem kontrolsüz bir şekilde yapılmamalıdır.